Week van de borstvoeding

Foto ®STUDIO DROOGMANS

Waarom extra aandacht geven aan borstvoeding want elke voeding is toch goed? En dat is zo, je bent geen betere ouder door of borstvoeding of poedermelk te geven. Uitroepteken. 

Maar ga even mee in mijn gedachtegang. Wat als wij allemaal een rugzakje zouden hebben, waar op elk uur van de dag exáct het eten of drinken zit dat jíj op dat moment nodig hebt. Ideale voedingstoffen, wat meer water als het warm is en antistoffen voor het virusje dat je net hebt opgelopen, … Bovendien, geeft dat rugzakje ook warmte, pijnstilling, en een algeheel gevoel van veiligheid en geruststelling. Je kan er op elk uur van de dag beroep op doen. 

Ben je zonder dat rugzakje niet oké? Nee, ook dan kan je perfect functioneren. Je groeit, je wordt slimmer, je ontwikkelt. 

Maar stel je voor dat over dat rugzakje vaak verkeerde informatie gegeven wordt, dat we niet leren hoe waardevol het is en hóe je het moet dragen en dat het daardoor vaak mis gaat. En bovendien dat dat rugzakje voer zou zijn voor opmerkingen en oordelen. Dat je er over zou twijfelen of je het in het openbaar op je rug zou durven dragen. Kan je je het je inbeelden? Nee toch! 

Toch is nu het geval. “Je bent wel zot om geen borstvoeding te geven, maar na een paar maanden is het wel genoeg.” Een peuter voeden is nog steeds vreemd, een kleuter voeden fanatiek. Maar als de werking van borstvoeding in een rugzakje zou zitten, zouden de reacties dan hetzelfde zijn? 

En wat als niet elk rugzakje even makkelijk was om dragen? Borstvoeding kan pittig zijn en gepaard gaan met pijn en ongemak. En dan hoor je mensen vaak zeggen “je kan ook stoppen he”. Maar als het in een rugzakje zou zitten, zouden we dan niet gewoon voorstellen het een paar meter te helpen dragen? 

Vaak heeft een mama nood aan begrip, een luisterend oor, professionele zorg van een lactatiekundige of gewoon eens goed vloeken bij haar vrienden of familie.

Zo lang de kennis niet wijdverspreid is, zo lang er schaamte hangt rond borstvoeding, zo lang ouders overspoeld worden met commentaar, is deze week nodig. 

Fijne borstvoedingsweek lieve mama’s en papa’s!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *