Wat is een doula?

De geboorte van een kindje is een prachtige en tegelijk intense gebeurtenis. Er komt vaak zo veel op je af als je zwanger bent. Verschillende emoties en vragen komen naar boven. Wat gebeurt er nu echt bij een bevalling? Welke keuzes kan je zelf maken tijdens de zwangerschap en geboorte? En hoe kan een geboortepartner je helpen?

Je kan met al deze vragen terecht bij een doula. Ik ondersteun jou doorheen de zwangerschap, bevalling en/of kraamtijd.

Getuigenis:

"Bij een zwangerschap komt zo veel kijken dat een goed team rond je samenstellen het grote verschil maakt. Vanaf onze eerste ontmoeting tot en met de uren na de bevalling heeft Noriko ons haast onvoorwaardelijke steun geboden. Altijd bereikbaar, altijd oprecht en klaar met tips of een luisterend oor. We kijken terug op een prachtig geboorteverhaal en daar maakt Noriko een belangrijk deel van uit. Een absolute aanrader!

- Charlotte & Job

De belangrijkste pijlers zijn:


EMOTIONELE ONDERSTEUNING:

Een geboorte is zo’n belangrijke levensgebeurtenis. We kunnen op voorhand nooit exact weten hoe een zwangerschap en geboorte gaat verlopen, maar gelukkig kunnen we ons wel goed voorbereiden en warm laten omringen. Het is belangrijk om je veilig te voelen en begeleid te worden door iemand die je vertrouwt. Tijdens de bevalling is een doula een bekend gezicht en dit kan zorgen voor rust en (zelf)vertrouwen in de geboortekamer.

TIPS EN TRICKS VOOR FYSIEKE ONTSPANNING:

Tijdens de zwangerschap bekijken we hoe je jouw lichaam kan ontspannen tijdens de bevalling. Ik bespreek welke houdingen en bewegingen aangenaam zijn tijdens de arbeid en geboorte. Als je een geboortepartner (partner, moeder, vriendin, …) meeneemt, bekijken we samen hoe die actief kan deelnemen aan het proces.

INFORMEREN:

Tijdens de zwangerschap biedt een doula veel informatie aan over de arbeid en geboorte. Kennis is macht, want dan kan je beter aangeven wat jíj wil in de geboortekamer. En vooral, kennis is kracht, want hoe minder verrast je bent, des te meer kan je flowen in het moment, hoe de bevalling of kraamtijd ook loopt.

Ik kan je als doula informeren over hoe een geboorte eruit ziet, hoe zot knap de natuur werkt en hoe je je concreet kan voorbereiden. Daarnaast ben ik er ook voor je bij alle andere keuzes die op jouw pad komen. Tijdens de bevalling zorg ik dat je beseft wat er gebeurt en dat je samen met je eventuele geboortepartner kan overleggen wat jíj wil. 

Ook bij een keizersnede – gepland, ongepland of spoed – is de aanwezigheid van een doula heel fijn en waardevol. Indien gewenst, leg ik uit wat er gaat gebeuren en stel ik je gerust zodat je kan focussen op de geboorte van je kindje. Goed om te weten: de protocollen verschillen per ziekenhuis en ook door Corona zijn de regels tijdelijk verstrengd in sommige ziekenhuizen. Je kan dit navragen bij je gynaecoloog/ziekenhuis.

GEBOORTEVOORKEUREN OF BEVALPLAN

Er is wel wat te doen over het zogenaamde bevalplan. Om de zo veel tijd lees je wel een artikel dat het afraadt – want een bevalling valt niet te plannen – of je leest net dat het essentiële voorbereiding is voor een voorspoedige bevalling. Dus wat moet je hier nu mee?

Het is inderdaad zo dat we een bevalling niet op voorhand kunnen bepalen, maar net daarom is het proces van het ‘maken van’ een bevalplan zo waardevol. Je leert jouw opties kennen en welke keuzes er op je pad kunnen komen. Op deze manier denk je niet enkel na over je plan a, maar ook over een mogelijk plan b, c, … Als je een partner hebt, leren jullie elkaars wensen kennen en zo kan de geboortepartner jouw behoeftes waarborgen.

Waarom een doula?

Een doula vervangt de vroedvrouw of gynaecoloog niet, maar is net een aanvulling op het geboorteteam. Vroedvrouwen en de gynaecologen zijn medisch verantwoordelijk. Zij ontfermen zich over de gezondheid van mama en baby. Een doula doet geen medische handelingen en kan dus in elke fase van de bevalling beschikbaar zijn voor de emotionele noden van de ouder(s).
In ons zorgsyteem is er niet altijd ruimte voor 1-op-1 zorg en dat is wel wat een doula biedt. In het ziekenhuis, waar er shiftwissels zijn, verzekert een doula continue ondersteuning. Ook bij een thuisbevalling kan een doula ingeschakeld worden. Waar de vroedvrouw dan scherp staat voor de gezondheid van mama en baby, kan de doula focussen op emotionele behoeftes.

Bij grote (of kleine) levensgebeurtenissen, denken we meestal heel bewust na over de keuzes die we maken. Mensen die trouwen vergelijken verschillende offertes voor catering, fotograaf, enzovoort. Anderen vergelijken elk jaar recensies van hotels als ze op reis gaan of denken uitgebreid na over welke auto of fiets ze willen aankopen. Mensen maken bewuste keuzes en laten zich ondersteunen bij deze beslissingen.
Ik was dan ook verrast dat we dit bij een zwangerschap en geboorte weinig of helemaal niet doen. Het gaat immers veel verder dan een geboortelijst of kinderkamer. Wie is je geboorteteam? Bij welke vroedvrouw(en) voel je je goed? Ben je tevreden van je gynaecoloog? Wil je in een ziekenhuis bevallen of thuis? Welke sfeer helpt jou om te ontspannen? Wil je foto’s als herinnering?

Getuigenis:

"Wij zijn zo dankbaar dat we Noriko als doula hadden! Ik kon haar te allen tijde contacteren met vragen en ze is doorheen en na mijn zwangerschap mijn steun en toeverlaat geweest. Ik voelde mij bij elke onverwachte wending tijdens mijn zwangerschap en bevalling veilig en zeker van mijn stuk en dat is dankzij Noriko’s aanwezigheid en ons voorbereidend traject samen. Noriko bood ons de warmste ondersteuning die we onszelf konden toewensen."

- Nikki

Wat kan je van mij verwachten?

De begeleiding start met een kennismakingsgesprek. Bij deze ontmoeting is het belangrijk om te voelen of we het met elkaar kunnen vinden. Jij en eventueel je geboortepartner kunnen je verwachtingen uiten en vragen stellen die leven op dat moment in de zwangerschap.

Bij doulabegeleiding hebben we minstens 3 gesprekken tijdens de zwangerschap. Op deze momenten bespreken we de bevallingsvoorkeuren. Wat zijn jouw wensen? Wat is er belangrijk voor jou tijdens de arbeid? En wat als het anders loopt, wat kan jou/jullie dan helpen? Ook geef ik de geboortepartner handvaten om verlichting en ondersteuning te bieden tijdens de geboorte, zodat jullie dit als sterk team kunnen beleven. 

Vanaf week 37 tot week 42 van de zwangerschap sta ik van wacht. Dat betekent dat ik dag en nacht stand-by ben en naar jou toe kom zodra de bevalling start of vanaf het moment dat jij dit wenst. Ik blijf bij jou gedurende de geboorte en ondersteun jou/jullie op emotioneel vlak, geef extra informatie indien gewenst en bied de nodige tips & tricks voor fysieke ontspanning.

In de kraamtijd ben ik ook nog bereikbaar voor vragen en ik kom graag na een paar weken op postpartum bezoek. Dit is een moment om stil te staan bij hoe het met jou gaat, hoe je de geboorte hebt ervaren en hoe de ervaring voor je eventuele geboortepartner was. 

Een warme geboorte met doulabegeleiding:

Aan de hand van jouw wensen stellen we een begeleiding op maat samen:

 

Kennismakingsgesprek (45min): €25

  • Een kennismakingsgesprek is volledig vrijblijvend. Ik beantwoord al je vragen zodat je erna rustig kan nadenken welke ondersteuning je wenst of niet. Ik kom voor een kennismakingsgesprek graag tot bij jou. Als je verder van Antwerpen woont, spreken we in het Antwerpse af.

Gesprek tijdens de zwangerschap (1,5u): €75

  • Wanneer ik ook de bevalling ondersteun, hebben we liefst minstens 3 prenatale gesprekken.

Ondersteuning tijdens de bevalling: €800

  • Van wacht vanaf week 37 tot  week 42 (dag en nacht beschikbaar). 
  • Onbeperkt contact via mail en whatsapp, geen vraag is te gek.
  • Continue aanwezigheid tijdens de bevalling (tot minstens 1u na de geboorte, meestal langer).
  • Back-up doula (In de uiterst uitzonderlijke situatie dat ik er door overmacht niet kan bijzijn, zorg ik dat je wel ondersteund wordt door een collega).
  • Enkele foto’s van de geboorte indien gewenst. (Geen professionele kwaliteit, want wat jullie van mijn taak als doula wensen in het moment, is prioriteit.)
  • Eén gesprek in de kraamtijd inbegrepen.

Extra gesprek in de kraamtijd (1u): €55

Deze prijzen zijn excl. parkeer- en vervoerskosten.

Warme geboorte met HypnoBirthing®programma:

Wil je de doulabegeleiding aanvullen met HypnoBirthing®, dan krijg je 15% korting op de cursus! Ga zeker even een kijkje nemen of deze geboortecursus iets is voor jou.

Solidaris (De Voorzorg), Helan (Partena en Onafhankelijk Ziekenfonds), de Liberale Mutualiteit en het Vlaams & Neutraal ziekenfonds hebben een tegemoetkoming voor doulabegeleiding. Contacteer zeker jouw ziekenfonds om de details te bespreken. 

Wil je graag de ondersteuning van een doula, maar houdt het financiële aspect je tegen? Stuur me dan zeker een berichtje, samen kunnen we kijken of we een oplossing vinden!

Graag zoek ik met je naar een manier om het behapbaar te maken. Vaak wandel ik een tijdje mee in jullie traject, dus betalen kan in 1 keer of in schijven. Zo kan je het delen in maximaal 9 maanden wat bij een basistraject neer komt op €117 per maand.