Doula Noriko te gast bij de podcast Wens tot Wee

“Ik heb eigenlijk een waanzinnig schone, pure, rauwe bevalling gehad, die mij ook veel pijn heeft gedaan, mentaal en fysiek. Ons parcours borstvoedingsgewijs was dat ook: het vroeg alles van mij, maar het wás ook alles. Dan moet je de mooie momenten vieren en je heel goed laten omarmen voor de pijn […] We moeten mensen postpartum écht omarmen. We moeten dat beter doen als maatschappij. Hoe gaat het met die persoon? Wat heeft die beleefd? En denk verder dan wat je zelf hebt beleefd. Daar moet ik zelf ook op letten als doula, want ik heb dit hele verhaal, maar dit verhaal is niet standaard en dit is ook niet hoe iedereen zal reageren en dat moet ook niet. Maar we moeten luisteren: Hoe gaat het met jou? Wat wil jij en hoe kan ik er voor jou zijn? En wij als maatschappij hebben daar allemaal een aandeel in.”

Ik mocht begin deze zomer spreken met Tracie en Lynn van Wens tot Wee.
Ze hebben een geweldige podcast waar ze mensen uitnodigen om te spreken over verschillende facetten omtrent geboorte, zwangerschap, kraamtijd. Alle soorten thema’s komen aan bod o.a. wat een respectvolle geboorte is, seksualiteit, mentale gezondheid en boeiende geboorteverhalen. Echt alle afleveringen zijn de moeite waard om te luisteren.

Ik werd uitgenodigd om het over het geboorteverhaal van Linus te hebben, dat prachtig en puur, maar ook rauw en intens was. Het werd een gesprek over doorzetting en kracht, maar ook over kwetsbaarheid en ondersteuning.

– Ik praat over het gevoel van falen en moeten rouwen over de geboorte die je had willen hebben. Dat geboortetrauma verschillende vormen kan aannemen en hoe we bewust moeten zijn van de mentale gezondheid van ouders.

– Je hoort er wat ik zou willen veranderen aan de protocollen van keizersnedes. Of waar ik vind dat we met een paar simpele handelingen mensen beter kunnen ondersteunen tijdens deze operatie. (Hier is het laatste zeker nog niet over gezegd!)

– En ik ben passioneel over hoe ik vind dat we als maatschappij mensen moeten dragen in de kraamperiode. Niet enkel “gelukkig is de baby gezond”, maar zorg op maat, een écht luisterend oor.

Het zijn 3 van mijn stokpaardjes, waar we véél meer over moeten kunnen praten en ik zeker nog uitgebreid over zal schrijven, maar voor nu: veel luisterplezier!

Te vinden op alle podcast kanalen, en via https://wenstotwee.podbean.com

Dank je voor de uitnodiging Lynn en Tracie!

“In onze maatschappij is het of een roze wolk of een donderwolk, en dat is niet. Ik gun elke ouder alle kleuren, dát is kraamperiode. Het is álles, een bevalling is alles. En het kan op één dag, één minuut, alles zijn. En daarom moeten we goed voor ouders zorgen.
Een bevalling kan voor mij een droombevalling lijken, maar je weet nooit wat dat met iemand kan doen en een bevalling waar ik van kan denken, amai maar dat vind ik echt pittig, hoeft voor die persoon helemaal niet zo te zijn. Het is zo individueel hoe we met dingen omgaan, maar in onze maatschappij bekijken we de dingen niet individueel of op maat. Onze zorg niet, en onze steun niet en dat moeten we wel beginnen doen en dat start bij luisteren.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *